Terug naar vogels

De Forpus Grijsrug

Verspreiding:

West Equador tot noordwest Peru langs de westkust van Zuid-Amerika van Bahia de Caraques tot Trujillo. Dit gebied wordt in het westen door de Stille Oceaan en in het oosten door de Andes begrensd ongeveer langs de 80e lengtegraad. In het noorden reikt het verspreidingsgebied nog net niet de evenaar, in het zuiden bijna tot de 10e breedtegraad, dat is de aan de westelijk gelegen kuststreek van Zuid-Amerika.

Het land is een overwegend droog landschap met struikgewas zonder noemenswaardige heuvels en nauwelijks bewoond. Het meest succesvolle vruchtgebruik is de veehouderij.

Biotoop:

In zijn verspreidingsgebied is de grijsrug forpus redelijk talrijk te vinden. Aan het einde van de broedtijd trekken grote familie groepen samen. Zelfs zwerfvluchten, die nauwkeurig van richting veranderde tijdens de vlucht net als onze spreeuwen zwermen, werden waargenomen. Bij het zoeken naar nestplaatsen zijn de grijsrug forpussen niet kieskeurig en nemen wat er te bieden valt: oude holen van spechten, vermolmde hekpalen, muurnissen, alles wat maar enigszins op een holte lijkt en een kommetje voor de eieren bevat. Er wordt geen nestmateriaal aangevoerd.

De inheemse bevolking nemen vaak de jongen uit het nest en brengen ze met de hand groot om als tamme huisdieren gehouden te worden. In de vrije natuur voeden deze forpussen zich met halfrijpe zaden en vruchten. Ze komen niet graag op de grond en eten liever rechtstreeks uit de struiken en bomen. Hun behoefte om een bad te nemen is gering, ze nemen genoeg aan om in het dauwvochtige gras te spartelen. De door de wetenschap gegeven naam komt uit het Latijn van coelestis = coelem = hemel coelestis = hemels, buitengewoon, treffend. Dat klopt dan ook helemaal, het is een van de mooiste forpussen uit het Genus. Belangrijk is het grijsbezit, in de beschrijving komt vaak de term “grijze waas” terug, let dan ook op bij de selectie. Selecteer eerst op: formaat, model houding en conditie, dan echter op grijsbezit en pas daarna op contrast en tekening. Het gevolg moet op termijn leiden naar mooie grijze vogels zonder storend blauw in de broek en borst.

bron: NFC

 

oorsprong Midden- en Zuid Amerika
leeftgebied bossen 
lenkte 13 cm
gemid. leeftijd 10 jaar
aantal eieren tussen 4 en de 6
geslacht
De man heeft een blauw stuit en blauw bij de vleugels.
De pop heeft geen blauw in zijn lichaam
jonge vogels Net zo als volwassen ouders
latijns naam Forpus Coelestis
broedduur 20 à 22 dagen
jongen in het nest 35 dagen

 

.

over mij

Ik zou het leuk vinden als u wat in mijn gastenboek zou willen neer zetten

 

Contact met mij

Rolf
Den Dolder